Studenti si zkusí novinářskou práci na vlastní kůži

červenec 2023

Jak napsat dobrou reportáž a udělat skvělý rozhovor? Co je to v mediální branži otvírák a kraťas? Jak sestříhat zvukovou nahrávku pro rádio?  Letní žurnalistická škola se letos uskuteční na Vysočině už po devatenácté.

Každý rok se do Havlíčkova Brodu o letních prázdninách sjíždějí studenti z České republiky, Slovenska i Ukrajiny a dalších zemí střední Evropy na intenzivní týdenní kemp. Organizátoři slibují osobní setkání a debaty s významnými osobnostmi novinářské, marketingové i společenské scény. Za studenty přijede youtuber a influencer Kovy, který se na své youtubovém kanále věnuje politice, sociálním sítím a dalším tématům, která aktuálně rezonují. Z České televize dorazí moderátorka Barbora Kroužková, z Deníku N redaktorka Renata Kalenská.  

O podcastech, jak se tvoří obsahově i technicky, bude se studenty mluvit jejich tvůrce Vojtěch Koval a dvojice novinářů Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší, která každý týden připravuje pro Seznam Zprávy podcast zaměřený na zákulisí české politiky nazvaný Vlevo dole. To však není zdaleka celý výčet hostů, kteří v srpnu zamíří do Havlíčkova Brodu. Na webu www.letnizurnalistickaskola.cz a také na Facebooku a Instagramu budou organizátoři postupně odtajňovat další jména a program.

Letní žurnalistická škola


Letní žurnalistická škola Karla Havlíčka Borovského

Zkušenosti z praxe a setkání s tvářemi z televize

Jak napsat dobrou reportáž a udělat skvělý rozhovor? Co je to v mediální branži otvírák a kraťas? Jak sestříhat zvukovou nahrávku, aby splňovala kritéria pro odvysílání v Českém rozhlase? Co je to klikatelný titulek a proč je dobré používat mezititulky? Nejen na tyto otázky získají studenti letní školy odpovědi. Především si na vlastní kůži vyzkouší, jaká je práce novináře v tisku, v online médiích, co obnáší práce reportéra televize a rádia. A také se naučí pracovat s fotografiemi, psát tiskové zprávy a zkusí si v týmu vytvořit funkční marketingovou strategii. To vše pod vedení profesionálů z praxe. 


Pod vedením profíků si natočí vlastní reportáže

„Studenti si mohou vybrat z pěti oblastí, kterým se chtějí věnovat a ve kterých se chtějí zlepšovat. Podle toho jsou rozděleni do skupin – Fotografie, Nová média a sociální sítě, PR a marketing, Televize, Tištěná média, Rádio. Dopoledne se věnují práci na svých projektech, odpoledne absolvují setkání s novináři, influencery a marketéry a večer se účastní debat s významnými hosty z České republiky i ze zahraničí,“ přibližuje Pavla Petrů, členka organizačního týmu.Během kempu studenti vytvářejí vlastní rozhlasové i televizní reportáže, a to od výběru tématu, přes zajištění respondentů a práci s technikou. Pod vedením zkušených novinářů pak reportáže stříhají a finalizují do závěrečné podoby. Studenti se učí pracovat s mikrofonem, vystupovat na veřejnosti, vyhledávat informace a pracovat s nimi. Dozvědí se, jak vstupuje umělá inteligence do novinářské práce. A také se zblízka podívají na to, jak Česká republika zvládla předsednictví v EU.


Letní žurnalistická škola

Tváře, které znáte z médií

U zrodu tohoto jedinečného konceptu letní školy stál novinář Milan Kopecký a havlíčkobrodský učitel a žurnalista Milan Pilař, který projekt vede dodnes. Z prvních absolventů se posléze stali i sami organizátoři. Mezi nimi je rodačka z Havlíčkova Brodu a redaktorka České televize Anna Martincová, její mediální kolegyně Adéla Davidová, fotograf spolupracující s ČTK a dalšími médii Jaroslav Loskot, ale i další zkušení profesionálové z jiných oborů. Dlouholetým podporovatelem letní školy je také Kraj Vysočina.

Studenti, máte zájem si na vlastní kůži vyzkoušet práci novináře, influencera, kameramana nebo fotografa? 

Přihlaste se na Letní žurnalistickou školu v Havlíčkově Brodě. Do konce května za zvýhodněnou cenu školného. Informace najdete na www.letnizurnalistickaskola.cz.

 

Foto: Jaroslav Loskot (který je i lektor)